Wij creëren ons leven door het filter van onze overtuigingen

Wij creëren door het filter van onze overtuigingen

Overtuigingen. We hebben ze allemaal.
En ieder van ons heeft een unieke combinatie van overtuigingen.

Sommige komen overeen met de ene groep mensen, sommige met een andere groep en van sommige vraag je je misschien af of jij de enige bent die dat vindt en voelt.

Onze overtuigingen kleuren onze ervaringen. Het is een soort bril, een filter waardoor we naar de wereld en onszelf kijken. Ze bepalen ook welke betekenis we aan gebeurtenissen en ervaringen geven én welke keuzes we maken.

Onze overtuigingen leven diep in ons. We kunnen ze onderzoeken en bewust maken, maar vaak zijn we er niet zo mee bezig. Daardoor doen en vinden we veel dingen vanzelfsprekend. En kunnen andere mensen hele andere dingen vanzelfsprekend vinden.

Als je vragen gaat stellen zoals:
Wie ben ik werkelijk?
Wat geloof ik over het leven?
Wat geloof ik over de wereld om mij heen?
Wat geloof ik over mijzelf? En over wat ik wel en niet kan?

Dan kom je in je antwoorden bij je overtuigingen. Die overtuigingen zijn lang niet altijd behulpzaam in het leven. En ze zijn ook lang niet altijd van onszelf. Veel overtuigingen hebben we overgenomen van onze ouders, leraren, mensen om ons heen.

Het mooie is dat overtuigingen niet statisch of vast zijn.
Ze kunnen veranderen.
En je kunt ze ook bewust opsporen en veranderen, vooral als ze je in de weg zitten.

Allerlei stellige beweringen die we zelf doen of die we anderen zien doen, zijn gebaseerd op overtuigingen. Daar kunnen we onszelf behoorlijk mee vast zetten of beperken. Terwijl er eigenlijk maar heel weinig in het leven is, dat vast staat en dat voor iedereen geldt.

“Dat doen we nu eenmaal zo.”
“Je moet dit doen, want anders …”
“Ik kan niet anders, want …”
“Als je voor een dubbeltje geboren bent,…”
“Ik ben nu eenmaal zo.”

Al dit soort beweringen hebben hun wortels in één of andere overtuiging. Bijvoorbeeld de overtuiging dat veranderen eng is of dat er geen andere manieren zijn om iets te doen.

Je kunt pas écht veranderingen doorvoeren in je leven als je die overtuigingen in beeld krijgt en kiest om ze te houden of te veranderen.

Wil je bijvoorbeeld geloven dat allerlei gebeurtenissen je overkomen, dat je een speelbal bent van het leven. Of voelt het krachtiger om uit te gaan van de overtuiging ‘Ik creëer mijn eigen leven’.

Vertrouw je je innerlijke kompas of zoek je alle antwoorden in de wereld om je heen?

Overtuigingen kun je kiezen en daarmee je leven een hele andere wending geven.

Begin maar eens met het zetten van een vraagteken als je een stellige overtuiging bij jezelf ontdekt.

In mijn leven en werk ga ik uit van de overtuiging, dat het leven stromend en gemakkelijk kan zijn. Dat we op een lichte en open manier door het leven kunnen bewegen, zonder geworstel en beperkingen.

Als je in die manier van leven stapt, kom je overtuigingen in jezelf tegen, die iets anders zeggen. En dan heb je de gelegenheid om iets nieuws te kiezen.

Het is een mooi avontuur om deze reis in jezelf aan te gaan. En het kan je heel veel lichtheid en ruimte brengen.

Ik help je graag om deze keuze te onderzoeken en te verankeren in jezelf.