home button

. Zeven Ingrediënten voor een Ontspannen Leven

 
 
 

Hoi, dit ben ik, Elske Hoen. Ik heb Vitaalkunst opgericht om mensen die overbelast of vastgelopen zijn, te helpen om hun intuïtieve en zachte krachten te eren en een bezield en zacht stromend leven te creëren. Deze mensen zijn vaak perfectionistisch aangelegd , willen graag zoveel mogelijk onder controle houden en hun hoofd staat nooit stil. Ze zijn heel goed in het zorgen voor anderen, doorzetten en van alles regelen, maar zorgen een stuk minder goed voor zichzelf.

 

Zelf was ik vroeger ook zo iemand.

 

Met de kunstzinnige transformerende programma's van Vitaalkunst maken deze mensen contact met hun scheppende bron en innerlijke wijsheid. Ze leren weer luisteren naar hun gevoel, hun intuïtie en hun lichaam en vinden een nieuw evenwicht tussen lichaam, ziel en geest.

 

Op deze pagina kun je meer lezen over mijn achtergrond en de visie van waaruit ik werk.

 

 

Waarom Vitaalkunst?

In 2008 ben ik gestart met mijn praktijk voor kunstzinnige therapie. Op dat moment was voor mij nog niet helder waar ik mij in wilde specialiseren. De kunstzinnige therapie is een vak met vele mogelijkheden, maar je kunt je niet op alle problemen en vragen tegelijk richten.

 

Door gewoon aan het werk te gaan bleek stapje voor stapje dat vragen rondom grenzen, een druk hoofd, controle, perfectionisme, balans tussen hoofd en hart en het vinden van innerlijke rust, steeds opnieuw op mijn pad kwamen. Thema's die mij zelf ook niet vreemd zijn ;-). Vaak zijn het mensen met intense, heftige levensverhalen. Ik ben deze mensen enorm dankbaar dat ze mij hun vertrouwen hebben geschonken en dat ik hun een stuk op hun levensweg mocht begeleiden.

 

In 2011 heeft dit ertoe geleid dat ik mijn praktijk een eigen naam kon geven, namelijk Vitaalkunst. Daar zit vitaliteit in en kunst, kunstzinnig. Het werken aan een licht en energiek leven door middel van kunstzinnige oefeningen is een rode draad.

 

2016 is het jaar waarin een volgende verdiepingsstap zich aandiende. Meer en meer werk ik vanuit mijn intuïtie en gevoel. Ook dient zich het beeld aan van een Oase. Een plek waar vermoeide reizigers zich kunnen opladen en ontspannen en verfrist weer verder reizen. Dat is wat ik wilde bieden aan oververmoeide mensen.

 

Inmiddels is het 2019 en vallen er nog meer puzzelstukken op hun plaats. Ik heb een doorkijkje gekregen in hoe het leven in elkaar zit. Met deze nieuwe inzichten kan ik niet anders dan Bezieling als uitgangspunt nemen voor zowel mijn eigen leven als mijn werk. Het bewust creëren van ieder moment met de ziel als richtinggever is de volgende ontwikkelingsstap die ik heb gezet.

 

 

Mijn motivatie

Toen ik net studeerde heeft mijn moeder wel eens gezegd dat ik maar psycholoog moest worden. Ik was vaak bezig om in persoonlijke gesprekken met mensen te zoeken naar de essentie en het ‘waar gaat het hier nu precies om’. Ik ga graag de diepte in.

 

Deze drang naar het zoeken van essenties heb ik nog steeds en gebruik ik volop in mijn werk. Iedere keer als ik een nieuwe cliënt ontmoet, dan kijk ik naar de vraag of de thema's die achter het verhaal schuil gaan. Om vanuit mijn hart contact te maken met de persoon tegenover mij. Ik merk ook dat het mijn cliënten goed doet om werkelijk gezien te worden en de essentie van hun eigen verhaal te herkennen.

 

Het werkelijk contact maken met mensen is iets dat ik erg belangrijk vind en wat mij ook motiveert om therapeut te zijn. Dit geldt in mijn werk, maar ook privé. Ik hou niet van het hebben van 30 vage kennissen. Geef mij maar 2 goede vrienden, waar ik echt iets aan heb. Deze betrokkenheid bij mensen, maakt dat ik mij kan verdiepen in iemands verhaal en daar op een dieper niveau contact mee kan maken. Mijn professionaliteit als therapeut zorgt ervoor dat ik met de nodige afstand naar dat verhaal kan kijken en dan richting kan geven aan de therapie of coaching, als een bedding aan een rivier.

 

Ik ben van nature niet zo’n prater en daarom ben ik uiteindelijk denk ik ook geen psycholoog geworden. De ontdekking van de kracht van tekenen, schilderen en boetseren in combinatie met het antroposofische mensbeeld, is van wezenlijk belang voor mij geweest. Mijn motto is 'minder praten, meer ervaren'. Ervaringen werken veel dieper door dan woorden alleen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat kunstzinnig werken - tekenen, schilderen en boetseren - een enorme inzicht gevende, voedende en gezond makende werking heeft. Het is als een medicijn en het werkt op een veel dieper niveau dan menig pilletje. Ik heb al meerdere malen meegemaakt hoe iemand helemaal uitgeblust binnenkwam en na een paar maanden met nieuwe energie weer de deur uit gaat en dat door iets schijnbaar eenvoudigs als een serie teken- of schilderoefeningen.

 

 

Mijn opleiding en achtergrond

Via de levensmiddelentechnologie, een secretaressefunctie en werk in de ICT ben ik uiteindelijk in 2002 aan de opleiding kunstzinnige therapie aan Academie de Wervel in Zeist begonnen. Tot dat moment was mijn werk en opleiding vooral via het hoofd gegaan. Een behoorlijk eenzijdig pad, achteraf bekeken. Het werd mij duidelijk dat ik meer balans in mijn leven wilde en behoefte had aan creativiteit en werken met mensen.

 

Op de Wervel vond ik een rijkdom die ik nog niet eerder in mijn leven had ervaren. Het is een enorme schat, die ik de rest van mijn leven met mij mee zal nemen en waar ik uit kan blijven putten: verhalen, levenslessen, kunstzinnige technieken, antroposofie, diepgang, scheppen met potlood, klei, verf, enzovoorts.

 

Deze schat wil ik graag delen en inzetten om mensen, die net als ik destijds, op zoek zijn naar meer balans en vitaliteit, te helpen om rust, ruimte en evenwicht in hun leven en hun gevoel te brengen.

 

Tussen 2006 en 2010 heb ik aan den lijve ervaren wat het is om door een groot gebrek aan energie (ten gevolge van zwangerschapsvergiftiging) niet meer te kunnen doen wat ik zelf graag wilde. Mijn lijf was uitgeput en ik kon zelfs de dagelijkse dingen niet meer organiseren. En dat terwijl ik mezelf daarvoor kende als een georganiseerd en gestructureerd persoon. Er was door artsen niets te meten, behalve een korte periode van te hoge bloeddruk, terwijl ik zelf voelde dat ik niet mijn energieke, georganiseerde zelf was en halverwege de middag vaak inzakte als een plumpudding.

 

Uiteindelijk ben ik vier jaar bezig geweest om mijn batterij weer zodanig op te laden, dat ik mijn oude energieniveau weer terug had. Ik heb dit op mijn eigen manier gedaan, met hulp die ik zelf heb gekozen. Het is een periode van vallen en opstaan geweest en ik ben er een rijker mens door geworden. Voor mijzelf heb ik inmiddels een leven met rust en ruimte gecreëerd, zowel in mijn hoofd als in mijn gevoel en ik voel me meer in evenwicht dan ooit. Mijn ervaring met deze periode in mijn leven, gebruik ik nu in de programma's van Vitaalkunst om jou te helpen.

quote-left

Ik vind je heel rustgevend en begripvol. Fijn dat je zelf meedoet.

P.K.

quote-right

 

quote-left

Je hebt een rustige, duidelijke en zakelijke aanpak. Dat vond ik verfrissend.

L.L.

quote-right

 

quote-left

Je werkwijze is prettig afgewogen en rustgevend. Open, helpend en toch vrij latend.

W.R.

quote-right