home button

. Zeven Ingrediënten voor een Ontspannen Leven

 
 
 

Iets dat ik heel vaak terug krijg van de mensen waar ik mee werk is de opmerking “Het is zo fijn dat het even niets hoeft te worden”.

 

Daarmee bedoelen ze dat er even geen concrete prestatie van hen gevraagd wordt. Dat ze in het hier en nu lekker kunnen werken aan de tekening of schildering en ‘alleen maar’ bezig hoeven te zijn met de kleuren. Dan gebeuren er regelmatig hele mooie en ook intense dingen. Dingen die we niet van te voren kunnen bedenken.

 

We zijn zo gewend dat we alles met een doel doen. Dat er iets gepresteerd moet worden en dat er resultaten gehaald moeten worden. Daardoor zijn we vergeten dat dat een heel onnatuurlijke manier van werken is.

 

In feite ben je dan voortdurend met je aandacht in de toekomst. Bij datgene waar je naartoe wilt. Vaak vergeten we onszelf in die beweging. Eigenlijk zeg je dan tegen jezelf dat je het steeds anders, steeds beter wilt, dan hoe het nu is. En dat is nooit klaar.

 

Als je erop gaat letten, zul je merken dat je heel erg veel tijd op een dag bezig bent met de toekomst of met het verleden. 

Denken aan dingen die je nog te doen hebt, doelen die je wilt halen, klussen die er nog liggen, taken die je nog moet doen, plannen die je maakt. Het gaat allemaal over de toekomst.

En denken aan dingen die je fout hebt gedaan, die beter hadden gekund, die je graag anders had gewild. Die gaan allemaal over het verleden.

 

Wat mis je dan veel van het leven zelf. 
Het leven dat zich in het hier en nu afspeelt.
Op de enige plek die je werkelijk hebt.

 

Nu, op dit moment, met je aandacht hier zijn. Zonder af te dwalen naar morgen, straks of gisteren.
Zodat je kunt genieten van de rust die er nu is, van datgene wat je nu doet of écht kunt ervaren hoe het met je gaat op dit moment. Zonder dat je er iets aan wilt veranderen. Ook als dat pijnlijk of juist onrustig voelt.

 

Dat is waar het leven over gaat. Om alles in het hier en nu te ervaren, te doorvoelen zoals het komt. En dan dient de volgende stap zich vanzelf aan.

 

Problemen, pijn en angst worden alleen maar groter als je ze wegduwt of als je erover gaat malen.

 

Ik zeg niet dat het alleen maar leuk is om in het hier en nu te zijn. Je kunt jezelf en je opgebouwde patronen ontzettend tegenkomen. Maar als je daar met liefde naar gaat kijken en gaat ervaren wat ze je willen zeggen, dan kun je ze veranderen. Stap voor stap.

 

En dat is wat je naar innerlijke rust en vrijheid brengt. Om de dingen die je in de loop van de tijd hebt vastgezet of weggeduwd weer in beweging te brengen, zodat je nieuwe mogelijkheden gaat ontdekken.

 

Als jij aan de slag wilt met jezelf in het hier en nu, neem dan contact met mij op. 
Ik help je graag naar meer innerlijke rust en vrijheid.
 

 


Elke twee weken inspirerende artikelen rechtstreeks in je inbox?

Schrijf je hieronder in voor het gratis eZine VitaliteitsTips