home button

. Zeven Ingrediënten voor een Ontspannen Leven

 
 
 

Mijn intuïtie zei dat het artikel van vandaag mag gaan over stilte.

De eerste ingeving die ik daarbij kreeg was: ‘oh, moet ik dan wel iets schrijven?’ En ‘zijn woorden dan wel op z’n plaats?’

 

Stilte is net als een leeg vel papier. Daar kan van alles in ontstaan.

 

Wat is stilte?

Bestaat het eigenlijk wel?

Het is nooit helemaal stil, want als je in een geluiddichte kamer zit, dan hoor je het geruis van je eigen bloed in je oren. Helemaal zonder geluid kan niet. In ieder geval niet zonder allerlei kunstgrepen.

Stilte is dus niet de afwezigheid van geluid.

 

Heeft stilte dan te maken met aandacht?

Met waar je je aandacht op richt?

Of je aandacht naar binnen of naar buiten is?

Of met wat er aan informatie en prikkels op je af komt?

Wat je toelaat of opzoekt aan informatie en prikkels?

 

In een stilteretraite zoals ik die een paar jaar geleden eens heb meegemaakt, ging het erom dat je niet praatte met andere mensen.

 

De meesten van ons hebben denk ik bij het woord stilte een beeld van weinig tot geen geluid dat door mensen of apparaten gemaakt wordt. En waarschijnlijk ook een plek die in of dichtbij de natuur is.

 

Stilte brengt je in ieder geval met je aandacht bij jezelf.

En dat doet iets.

Het brengt je bij lagen in jezelf waar je in het gewone dagelijkse leven vaak niet zo bij stil staat.

 

In de stilte hoor en voel je ook veel beter wat jouw innerlijke stemmetjes zeggen en wat je intuïtie je influistert. In de stilte kun je als het ware gesprekjes met je scheppende bron voeren. En al oefenend leer je het onderscheid tussen je scheppende bron en je ratelende ratio kennen (die het altijd beter denkt te weten).

 

Ik hou van de stilte. Ze helpt mij om te voelen wat mijn volgende stap is. Ze brengt mij inzichten, waardoor ik dingen die mij in de weg zitten, anders kan gaan doen. En ze brengt me bij wie ik werkelijk ben en wat er werkelijk toe doet voor mij.

 

Ik nodig je van harte uit in mijn creatieve oase. Waar de stilte ook jou kan brengen naar nieuwe inzichten en naar dat wat jij diep van binnen nodig hebt. Voorbij het gepingpong van je gedachten.

 

 


Elke twee weken inspirerende artikelen rechtstreeks in je inbox?

Schrijf je hieronder in voor het gratis eZine VitaliteitsTips