home button

. Zeven Ingrediënten voor een Ontspannen Leven

 
 
 

Eén van de kenmerken van mensen die burnout zijn, of op weg daar naartoe, is dat ze het contact met hun eigen behoeftes in meer of mindere mate kwijt zijn. Ze zijn vooral bezig met het vervullen van de behoeften, wensen en eisen van anderen en de wereld om hen heen. En vaak is dat een mechanisme wat heel diep geworteld zit.

 

De lijst met behoeftes van anderen is natuurlijk eindeloos. Want als je aan de ene vraag of wens tegemoet gekomen bent, dan ligt er al weer een andere klaar. En zo hol je jezelf en je energie langzaam maar zeker uit.

 

Een hele belangrijke vraag om jezelf daarom regelmatig te stellen, is dan ook:

 

‘Wat heb IK nodig?’

 

Voor sommige mensen is dat een hele egocentrische vraag, die je eigenlijk niet mag stellen. Maar als je het mij vraagt, is dit een vraag die essentieel is als je gezond wilt blijven of worden.

 

Aandacht voor je eigen wensen en behoeftes helpt je om je energie op te kunnen bouwen, om keuzes te maken waar je blij van wordt, om je leven zo in te richten, dat het bij jou past. Want als je niet weet wat jouw wensen en behoeften zijn, hoe kun je dan keuzes maken die jou gelukkig maken?

 

Waar moet je dan beginnen als je het contact met je eigen behoeftes kwijt bent?

 

Juist. Bij jezelf. Bij wat er in jou innerlijke wereld leeft.

 

In jouw innerlijke wereld liggen de antwoorden die jij nodig hebt om een gezond en gelukkig leven voor jezelf op te kunnen bouwen.

 

En hoe maak je daar dan contact mee?

 

Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door te schrijven, via meditatie en natuurlijk door kunstzinnig werken. Tekenen, schilderen en boetseren brengen je in contact met je innerlijke wereld. Met de antwoorden en pareltjes die jou verder helpen op je levensweg.

 

Het maandthema van Vitaalkunst is energie opbouwen. En ook daarvoor heb je contact nodig met je innerlijke wereld en je lijf. Die vertellen je precies wanneer je te ver bent gegaan of wanneer je nog wat over hebt. En ze vertellen je ook of het tijd is om een dutje te doen of om een wandeling te maken.

 

Dit contact leggen met je innerlijk kun je (opnieuw) leren.

Een eerste stap is bijvoorbeeld door iedere dag 10 minuten te vormtekenen of te greinen. Of door een dagboek te beginnen waarin je de dialoog met jezelf aangaat.

 

De essentie van mijn werk als kunstzinnig therapeut is dat ik mensen in contact breng met hun innerlijke wereld, die zo mooi zichtbaar wordt in het kunstzinnige werk. De tekening of schildering vertelt dan wat er nodig is om naar meer balans toe te werken.

 

Als jij hulp wilt bij het contact maken met je innerlijke wereld op een kunstzinnige manier, meld je dan via deze link aan voor een gratis sessie ‘Hoe kom ik in balans?’. Je bent van harte welkom.

 


Elke twee weken inspirerende artikelen en videos rechtstreeks in je inbox?

Schrijf je hieronder in voor het gratis eZine VitaliteitsTips

 

Gesloten voor nieuwe berichten